CONTACTLENZEN

aanmeten 

Welke contactlens past het beste bij mij?

De vraag welke contactlens het beste is, wordt de optometrist regelmatig gesteld. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk dat er een gedegen vooronderzoek, eventueel met een proefpassing, aan vooraf gaat. Een goede contactlensaanpassing moet o.a. voldoen aan:

 

  • Het gelijkwaardig / beter corrigeren van de optische oogfout t.o.v. een bril;
  • het voorkomen van mechanische irritatie aan het oppervlak of de oogleden;
  • het voorkomen van een belemmering van de toevoer van zuurstof naar het hoornvlies of de afvoer van afvalstoffen van onder de contactlens.

 

Om dit te bereiken zal de optometrist u een aantal vragen stellen over eerdere ervaringen met bril en/of contactlenzen, werk, hobby, sport, etc.

 

Daarnaast is het belangrijk dat hij inzicht krijgt in uw lichamelijke conditie, Met name de oogheelkundige gezondheid en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen die van invloed zouden kunnen zijn. Na het opnemen van deze anamnese volgt een onderzoek van het oog. Dit heeft ten doel alle noodzakelijke optische, technische en fysiologische aspecten te verzamelen. Er wordt o.a. de sterkte en de gezichtsscherpte gemeten. Heel belangrijk is het opmeten van het hoornvlies, omdat dit voor een groot gedeelte bepalend is voor de juiste maat en dus draagcomfort van uw contactlenzen. Tevens wordt gekeken naar de vorm en spanning van de oogleden, samenstelling en productie van het traanvocht, zonodig de oogdruk en afwijkingen, die niet bij het normale beeld horen. In dit laatste geval, wordt de cliënt doorverwezen naar de oogarts.

 

Na het opnemen van al deze gegevens zal de optometrist u een objectief advies geven, rekening houdend met uw wensen…